20.07.2018
Vizualizari 3251
„Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile!” Rezultatele înregistrate în urma desfăşurării campaniei de prevenire și combatere a cazurilor de achitare a salariilor în plic pentru primul semestru a anului curent

Serviciul Fiscal de Stat desfășoară cu regularitate acțiuni de specialitate menite să prevină și să combată ilegalitățile fiscale. Astfel, în luna martie 2018, SFS a dat start unei campanii ample de sensibilizare, prevenire și combatere a fenomenului muncii la negru cu genericul „Refuză salariul în plic - cere să îți fie respectate drepturile!”.

În rezultatul acţiunilor întreprinse de către Serviciul Fiscal de Stat, în semestrul I al anului 2018, au fost stabilite încălcări ale legislaţiei în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuţiilor de asigurări sociale şi primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală) fiind adoptate 76 de decizii asupra cazurilor de încălcare a legislaţiei, inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării şi achitării plăţilor salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora.

Conform deciziilor adoptate, au fost calculate suplimentar pentru plata la buget obligaţii aferente plăţilor salariale în sumă totală de 23 719 266 lei.

Drept urmare, s-a accentuat tendinţa de creştere robustă a încasărilor la buget la capitolul impozitul pe venit din salariu încasările majorîndu-se cu 14,7 % comparativ cu perioada similară a anului precedent, constituind cifra 1 878 291  mii lei pentru semestru I al anului 2018, comparativ cu 1 637 280 mii lei pentru semestru I al  anului 2017;

Totodată, la  bugetul asigurărilor sociale de stat obligatorii încasările au crescut cu 14,8 % şi au constituit 6 089 990,3 mii lei pentru semestru I al anului 2018 comparativ cu 5 307 165,2 mii lei pentru semestrul I al anului 2017;

Şi la compartimentul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală încasările au crescut cu 14,4 % (acestea constituind 1 884 489,3 mii lei pentru semestru I al anului 2018 comparativ cu 1 646 738,6 mii lei pentru semestru I al anului 2017.

De menţionat, că din perioada martie 2018, Serviciul Fiscal de Stat în parteneriat cu PricewhaterhouseCoorpers Moldova și cu suportul Fondului pentru Bună Guvernare, inițiat de Guvernul Marii Britaniei, a demarat acțiuni ample de conformare a agenților economici cu risc sporit de achitarea a salariilor în plic și utilizării muncii la negru.

Pentru promovarea politicilor de educaţie juridică şi civică a salariaţilor, informarea şi consultarea celor interesaţi în aplicarea corectă şi eficientă a legislaţiei în domeniul relațiilor de muncă, precum şi pentru asigurarea transparenţei activităţii, în prima jumătate a anului 2018 de către SFS au fost realizate acţiuni informative şi de sensibilizare, cum ar fi:

- 250 vizite fiscale, cu caracter consultativ care au avut drept scop explicarea legislaţiei în domeniul raporturilor de muncă,

- 280 seminare pentru angajaţii şi angajatorii din domeniile de activitate cu risc sporit de neconformare privind consecinţele negative ale acceptării salariului neoficial (privarea de dreptul la asistenţă medicală, la o pensie decentă, la concediu etc.);

- 35 publicaţii în presă şi participarea la diverse emisiuni radio şi TV cu tematica  privind dezavantajele achitării salariilor „în plic” şi practicării muncii „la negru”.

- au fost  plasate afişe  şi distribuite 6 550 pliante informative angajaţilor şi angajatorilor „Nu salariul „în plic”;

- au fost difuzate 4 spoturi sociale informative audio şi video (cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii).

NOTĂ: Utilizarea muncii la negru și/sau achitarea salariilor în plic este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dar și nemjlocit asupra angajaților și angajatorilor. Acceptând salariul în plic, beneficiarul riscă să fie lipsit de o pensie decentă, de un pachet social motivant, de o asigurare medicală de calitate, de protecție socială a familiei sale, de concedii de odihnă plătite, de îndemnizații decente. Totodată, salariul primit în plic reduce posibilitatea angajaţilor de a avansa în carieră, de a beneficia de credite și de o stabilitate la locul de muncă.

„Refuză salariul în plic – cere să-ți fie respectate drepturile!”.

Serviciul de presă
Tel. 022 823379
presa@sfs.md 
 
Noutăţi 111 din 718 
 
Atenţie: În cazul în care aţi depistat o eroare, selectaţi textul şi accesaţi CTRL+Enter pentru a o transmite spre corectare! Vă mulţumim anticipat!
Calendarul fiscal
Video
Panou informativ
Codul fiscal 2019
Transparenţa decizională
Top noutăți
Facebook
 
x
Raportează eroarea depistată!
Acest modul are menirea de a îmbunătăți calitatatea conţinutului paginii oficiale a Serviciului Fiscal de Stat.
Textul selectat
Comentariul Dvs.: