29.10.2018
Vizualizari 576
Serviciul Fiscal de Stat relansează campania ”Refuză salariul în plic- cere să îți fie respectate drepturile”

Serviciul Fiscal de Stat continuă acțiunile de conformare voluntară și informare a cetățenilor privind riscurile fenomenului „salariului în plic” și muncii ”la negru”.

Astfel, din data de 29 octombrie 2018,  Serviciul Fiscal de Stat a relansat campania ”Refuză salariul în plic- cere să îți fie respectate drepturile”

Campania are drept scop conformarea benevolă a contribuabililor care muncesc la negru, dar şi care angajează la negru. În cadrul campaniei angajaţii SFS vor efectua vizite fiscale de informare la diverse întreprinderi din ţară.

Totodată, pentru continuarea acțiunilor de conformare voluntară și informare a cetățenilor privind riscurile fenomenului „salariului în plic” și „muncii la negru” pe parcursul perioadei desfăşurării campaniei, de către angajații SFS de comun cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale și cei de la Inspectoratul de Stat al Muncii vor fi realizate un șir de acţiuni de informare, sensibilizare şi consultare a salariaților/angatorilor, interesaţi în aplicarea corectă şi eficientă a legislaţiei în raporturile de muncă, precum şi promovare a reformei fiscale.

O atenţie deosebită se va acordă explicării riscurilor și dezavantajelor fenomenului utilizării muncii la negru și/sau achitarea salariilor în plic şi efectele negative produse asupra societăţii şi a fiecărui cetăţean în mod individual precum şi a reducerii posibilităţilor de dezvoltare a angajaţilor.

SFS a lansat un al treilea spot video care va fi mediatizat la unele dintre instituţiile mass- media din ţară.

De menţionat: începând cu 01 octombrie 2018, cu termen de definitivare 25 decembrie 2018, SFS va efectua controale fiscale la 100 de agenţi economici  selectaţi cu risc sporit  de utilizare a muncii ne/sub declarate din toate domeniile de activitate economică ale Republicii Moldova (agricultură, comerţ, producerea şi comercializarea produselor de panificare şi patiserie, construcţie, producerea betonului, hârtiei, prestarea serviciilor curăţenie).

Rezultatele acţiunilor întreprinse de către Serviciul Fiscal de Stat, pentru 9 luni ale anului 2018 s-au soldat cu calcularea suplimentară pentru plata la buget obligaţii aferente plăţilor salariale în sumă totală de 38 802 132 lei,  fiind adoptate 146 de decizii asupra cazurilor de încălcare a legislaţiei inclusiv: -impozit pe venit reţinut din plăţile salariale în sumă de 5 263 839 lei; -contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă de 6 816 499 lei; -prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă de 3 329 491 lei; -penalităţi şi amenzi aplicate în sumă de 23 392 303 lei.

De menţionat că: Uitlizarea muncii la negru și/sau achitarea salariilor în plic este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dar și nemjlocit asupra angajaților și angajatorilor. Acceptând salariul în plic, beneficiarul riscă să fie lipsit de o pensie decentă, de un pachet social motivant, de o asigurare medicală de calitate, de protecție socială a familiei sale, de concedii de odihnă plătite, de îndemnizații decente. Totodată, salariul primit în plic reduce posibilitatea muncitorului de a avansa în carieră, de a beneficia de credite și de o stabilitate la locul de muncă.

SFS recomandă angajatorilor să se conformeze voluntar prevederilor legislației în vigoare, iar angajaților să-și exercite drepturile!

„Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile!”.

Video:

Serviciul de presă
Tel. 022 823379
presa@sfs.md 
 
Noutăţi 7 din 655 
 
Atenţie: În cazul în care aţi depistat o eroare, selectaţi textul şi accesaţi CTRL+Enter pentru a o transmite spre corectare! Vă mulţumim anticipat!
Calendarul fiscal
Video
Panou informativ
Codul fiscal 2018
Transparenţa decizională
Top noutăți
Facebook
 
x
Raportează eroarea depistată!
Acest modul are menirea de a îmbunătăți calitatatea conţinutului paginii oficiale a Serviciului Fiscal de Stat.
Textul selectat
Comentariul Dvs.: