19.03.2018
Vizualizari 7616
„Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile!” Serviciul Fiscal de Stat lansează o campanie de popularizare și combatere a cazurilor de utilizare a muncii “la negru” și/sau achitării salariilor în plic (VIDEO)

Serviciul Fiscal de Stat a dat start unei campanii ample de popularizare, informare, prevenire și combatere a fenomenului muncii la negru cu genericul „Refuză salariul în plic - cere să îți fie respectate drepturile!”.

În cadrul acesteia, angajații SFS vor demara controale fiscale la un eşantion reprezentativ de contribuabili din toate domeniile de activitate economică ale Republicii Moldova.

Totodată, în scopul unei sensibilizări eficiente a societății, SFS (cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii) a lansat câteva spoturi informative audio și video și va repartiza 10 000 pliante pe întreg teritoriul țării. Campania va dura trei luni și are drept scop iradierea cazurilor de achitare a salariului în plic și a muncii la negru, dar și să apere contribuabilii onești și să creeze condiții egale pentru mediul de afaceri din țara noastră.

Controalele fiscale se vor efectua la contribuabilii  care prezintă risc sporit de utilizare a muncii „la negru” și/sau a achitării salariilor în plic, în scopul constatării cazurilor de încălcare a prevederilor legislației în vigoare.  În acțiunile de control vor fi antrenate echipe mixte, având ca bază Regulamentul comun privind activitatea echipelor multidisciplinare (cu participarea funcționarilor din cadrul SFS, Inspectoratului Muncii și, după necesitate,  ai Inspectoratului General de Poliție).

Campania  începe astăzi, 19 martie 2018.

Respectiv, în scopul evitării includerii în lista contribuabililor selectați pentru efectuarea controlului fiscal, Serviciul Fiscal de Stat recomandă tuturor contribuabililor ca în termen de 90 de zile de la demararea campaniei să ia măsuri în vederea conformării voluntare privind declararea reală a plăţilor salariale achitate angajaţilor cu calcularea şi achitarea obligaţiilor ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal, Legii cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, Legii privind sistemul public de asigurări sociale.

De menționat că în rezultatul activităţilor efectuate de către Serviciul Fiscal de Stat, pe parcursul anului 2017, au fost stabilite încălcări ale legislaţiei în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuţiilor de asigurări sociale şi primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală), fiind adoptate 137 de decizii asupra cazurilor de încălcare a legislaţiei, inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării şi achitării plăţilor salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora. Ca rezultat, au fost încasate suplimentar la buget plăţi aferente salariilor: impozitul pe venit, contribuţiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistenţă  medicală în sumă totală de  11 969, 2 mii lei.

NOTĂ: Uitlizarea muncii la negru și/sau achitarea salariilor în plic este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dar și nemjlocit asupra angajaților și angajatorilor. Acceptând salariul în plic, beneficiarul riscă să fie lipsit de o pensie decentă, de un pachet social motivant, de o asigurare medicală de calitate, de protecție socială a familiei sale, de concedii de odihnă plătite, de îndemnizații decente. Totodată, salariul primit în plic reduce posibilitatea muncitorului de a avansa în carieră, de a beneficia de credite și de o stabilitate la locul de muncă.

SFS recomandă: „Refuză salariul în plic – cere să îți fie respectate drepturile!”.

VIDEO:

Serviciul de presă
Tel. 022 823379
presa@sfs.md 
 
Noutăţi 294 din 859 
 
Atenţie: În cazul în care aţi depistat o eroare, selectaţi textul şi accesaţi CTRL+Enter pentru a o transmite spre corectare! Vă mulţumim anticipat!
Calendarul fiscal
Video
Panou informativ
Codul fiscal 2020
Transparenţa decizională
Top noutăți
Facebook
 
x
Raportează eroarea depistată!
Acest modul are menirea de a îmbunătăți calitatatea conţinutului paginii oficiale a Serviciului Fiscal de Stat.
Textul selectat
Comentariul Dvs.: