27.11.2019
Vizualizari 2732
Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova participant la cea de-a X-a ședință aniversară a Forumului Global al OCDE

    Serviciul Fiscal de Stat al Republicii Moldova participă la cea de-a zecea ședință aniversară a Forumului Global al OCDE privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale (Forumul Global). Ședința se desfășoară în perioada 26-27 noiembrie 2019 la Paris, Franța și întrunește circa 500 persoane din 142 state.

   Republica Moldova a devenit membru al Forumului Global în noiembrie 2016. În prezent, Serviciul Fiscal de Stat, în calitate de autoritate competentă, realizează schimbul de informații în scopuri fiscale la solicitare cu autoritățile fiscale partenere în baza a 50 de tratate bilaterale privind evitarea dublei impuneri și în baza Convenției multilaterale OCDE privind asistența administrativă reciprocă în materie fiscală (în vigoare pentru Republica Moldova din 01.03.2012), a cărei semnatari sunt la etapa actuală 130 jurisdicții.

    Totodată, Serviciul Fiscal de Stat a inițiat un șir de acțiuni orientate spre implementarea schimbului automat de informații privind conturile financiare cu autoritățile competente străine, conform Standardului Comun de Raportare elaborat de Forumul Global al OCDE.

    Astfel, cooperarea Serviciului Fiscal de Stat cu autoritățile fiscale străine în contextul apartenenței la Forumul Global al OCDE contribuie la modernizarea autorității fiscale din Republica Moldova și la preluarea celor mai bune practici în administrarea fiscală, în vederea sporirii conformării contribuabililor și prevenirii evaziunii și fraudelor fiscale.

    NOTĂ: În anul 2009 liderii G20 (Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale din 20 de economii – 19 ale celor mai mari economii naționale, plus al Uniunii Europene) au declarat că „era secretul bancar s-a încheiat”, astfel fiind creat Forumul Global pentru a asigura transparența fiscală la nivel mondial. În prezent membri ai organizației sunt peste 150 de jurisdicții, care și-au asumat angajamentul privind implementarea celor două standarde internaționale de efectuare a schimbului de informații, și anume schimbul de informații la solicitare și schimbul automat de informații privind conturile financiare.

Galeria foto a noutatii:

Serviciul de presă
Tel. 022 823379
presa@sfs.md 
 
Noutăţi 97 din 889 
 
Atenţie: În cazul în care aţi depistat o eroare, selectaţi textul şi accesaţi CTRL+Enter pentru a o transmite spre corectare! Vă mulţumim anticipat!
Calendarul fiscal
Video
Panou informativ
Codul fiscal 2020
Transparenţa decizională
Top noutăți
Facebook
 
x
Raportează eroarea depistată!
Acest modul are menirea de a îmbunătăți calitatatea conţinutului paginii oficiale a Serviciului Fiscal de Stat.
Textul selectat
Comentariul Dvs.: